De herfst is gearriveerd! De bomen verkleuren, de temperatuur daalt en de dagen worden korter. Nu de warmere dagen steeds zeldzamer worden en de dikke truien alweer uit de kast kunnen worden gehaald, is de kans groot dat je terecht komt in een herfst dip. Je bent echt niet de enige, een derde van de Nederlandse bevolking heeft elk jaar last van zwaarmoedigheid tijdens de seizoensovergang. Hoe vaak komt het niet voor dat je klaagt over vermoeidheid in deze periode en dat er gezegd wordt “dat komt door het weer”? Hoe zit het echt? Vraag jij je ook af waarom je toch zo moe bent en minder energiek voelt tijdens deze weken? Heeft het weer echt zoveel invloed op je gemoedstoestand? Ja, en wel om een aantal redenen.
Vitamine D tekort
Vitamine D wordt ook wel “zon vitamine” genoemd, omdat je lichaam met behulp van zonlicht zelf vitamine D kan aanmaken. Deze vitamine heb je nodig om fosfor en calcium uit je voeding te halen, zodat deze stoffen in je lichaam kunnen worden opgenomen. Het herfstseizoen betekent minder zon. En minder zon betekent minder vitamine D. Als er te weinig vitamine D in je lichaam aanwezig is, kunnen er klachten ontstaan. Vitamine D geeft je een gelukzalig gevoel, minder vitamine maakt je dus eigenlijk minder gelukkig.
Het zonlicht verandert
De herfst kent koudere temperaturen en kortere dagen. De vermindering van zonlicht draagt dan ook bij aan hoe we ons voelen. De verandering in het zonlicht veroorzaakt namelijk ook veranderingen in ons lichaam. Je ogen staan direct in contact met je hersenen, het signaal van zonlicht wordt direct doorgegeven aan je hersenen. Daarom helpt het zonlicht je ’s ochtends wakker te worden en houdt het je gedurende de dag wakker.
Je slaappatroon verandert
Veranderingen in je slaap kunnen van grote invloed zijn op je gemoedstoestand de rest van de dag. Door het verschil in zonlicht, ten opzichte van de lente en de zomer, slapen we anders. Tijdens de overgangsperiode moet je hier zowel geestelijk als mentaal aan wennen.
Je lichaamsbeweging verandert
Één van de dingen die de herfst wel leuk maken, is dat we niet meer te hoeven doen alsof we graag naar buiten willen. Binnen blijven mag en wat is er nu fijner dan onder een dekentje op de bank te blijven zitten met Netflix aan? Daardoor neemt je lichaamsbeweging wel af en kom je minder in contact met het daglicht. En het daglicht heb je juist zo hard nodig in het najaar om je minder moe en slaperig te voelen.
Je eetpatroon verandert
Met koudere temperaturen krijgen we meer zin comfort voeding als stoofpotjes, stamppotten en romige pasta’s. Ik vind het heerlijke gerechten, helemaal in combinatie met een glaasje rode wijn! Maar hoe lekker deze gerechten ook mogen zijn, in tegenstelling tot de zomerse salades en andere lichte maaltijden, zitten ze vol met suiker en koolhydraten. Hierdoor kun je je minder energiek en slaperig voelen. Je kunt beter meer groente en eiwitten eten om deze energie dips tegen te gaan en je energieker te voelen.
Lastig, de herfst komt natuurlijk ieder jaar terug. Het goede nieuws is dat er zeker iets te doen is aan een herfstdip. Er zijn een hoop manieren om jezelf er weer bovenop te helpen en positief het najaar tegemoet te gaan! In een volgende blog vertel ik je hoe jij de herfst minder somber en energieker door kunt komen!