Vanwege de strenge controle op make-up in Europa, zullen make-up producten niet snel schadelijke stoffen bevatten. Toch zijn er wat het gebruik van make-up betreft een aantal gewoontes die je voor altijd de deur moet wijzen. Habits die schadelijk voor je gezondheid en huid kunnen zijn. Make-up gebruiken is niet gevaarlijk, maar de manier waarop kan wel een slechte invloed op je gezondheid hebben. Iedereen maakt zich wel eens schuldig aan een slechte gewoonte, zowel bewust als onbewust. Hierdoor krijgen steeds meer vrouwen last van allerlei gezondheids- en huidproblemen. Daarom is het belangrijk om te weten welke gewoontes je uit je make-up routine moet verbannen om narigheid te voorkomen. Dit zijn ze! Lees je mee?
5x beauty gewoontes die je beter kunt vermijden
Er zijn een aantal make-up habits die meer slecht dan goed doen voor je gezondheid en huid. Het lijkt misschien onschuldig, maar bacteriën kunnen zich ophopen en al snel tot serieuze infecties leiden. Het is daarom erg belangrijk om waakzaam te zijn in je beauty routine. De belangrijkste gewoontes waar je beter mee kunt stoppen, heb ik voor je op een rijtje gezet. Maak jij je schuldig aan één of meerdere van deze “slechte” gewoontes?
Make-up lenen en uitlenen
Kleding, sieraden en andere accessoires worden vaak ook onder zussen en/of vriendinnen uitgeleend, dus waarom niet make-up? Elkaars make-up gebruiken is heel erg af te raden. Het gevaar voor infecties ligt namelijk op de loer. Het delen van oogschaduw, eyeliner, mascara, lippenstift en make-up kwasten kan virale infecties overbrengen. Denk aan conjuncvitis en koortuitslag bijvoorbeeld. Heeft de persoon waarvan je make-up leent bijvoorbeeld acne? Dan loop je ook het risico dat de bacteriën van haar huid op jouw huid terechtkomen, met alle gevolgen van dien. De kans is natuurlijk niet super groot, maar doe het voor de zekerheid voortaan toch maar niet (meer). Je zal maar een infectie oplopen. Toch maar gewoon je eigen make-up gebruiken dus.
Te oude make-up gebruiken
Je bent misschien geneigd om weinig aandacht aan de houdbaarheidsdatum van de producten in je make-up stash te geven, maar je kunt er beter wél op letten. De houdbaarheidsdatum staat er met een reden op. Net als voedsel en drinken heeft ook make-up een houdbaarheidsdatum die aangeeft hoe lang een bepaald product gebruikt kan worden. Na deze datum gaat de kwaliteit van de ingrediënten achteruit en kan het product schadelijk voor je huid en/of gezondheid worden. Velen onder ons gooien hun make-up niet weg als deze datum verstreken is. Herkenbaar? Producten die over datum zijn kunnen in een broedplaats van bacteriën veranderen. Door deze producten door te gebruiken kun je last krijgen van infecties en irritaties. Vooral eyeliner en mascara kunnen voor hele vervelende infecties zorgen. Vervang ze het liefst elke drie maanden.
Met make-up op slapen
Voordat je naar bed gaat je make-up niet verwijderen, is één van de grootste schoonheidsfoutjes die je maken kunt. Make-up zorgt ervoor dat je poriën verstopt raken, waardoor je huid gedurende de nacht niet kan ademen. Dit kan tot puistjes leiden. Daarnaast kunnen er door de beweging van je hoofd sporen van make-up in je ogen terechtkomen. Het gevolg is een geïrriteerde huid en in het ergste geval zelfs een ooginfectie. Nu zijn we allemaal weleens in slaap gevallen met make-up op, maar maak hier echt geen gewoonte van. Hoe moe je ook ben en hoe zo’n enorme klus het ook lijkt. Ben je per ongeluk toch naar bed gegaan zonder je make-up te verwijderen? Verschoon dan je kussensloop de volgende dag. Zo voorkom je dat de make-up resten zich daar gaan ophopen.
Wimper extensions
Veel vrouwen kiezen ervoor om wimper extensions te gebruiken, om zo verleidelijke, lange, volle wimpers te creëren. Je uitstraling wordt hier mooier en expressiever door. Nu zijn nep wimpers helemaal veilig, zolang ze goed aangebracht worden. Wanneer dat laatste niet het geval is, kun je met wimper extensions flink de boot in gaan. Dit soort cosmetica producten bevatten vaak bestanddelen als formaldehyde. Dit is een stof die irriterend voor je ogen kan zijn. Dit kan zeer schadelijk zijn. Je wimpers kunnen bijvoorbeeld broos worden of zelfs helemaal afbreken. Zorg er daarom altijd voor dat je de nep wimpers door iemand laat aanbrengen die er serieus verstand van heeft. Test bovendien eerst de lijm op een stukje huid om te controleren of je hier niet allergisch voor bent. Je ogen zijn de spiegels van je uitstraling, zorg er dus voor dat je ze gezond en mooi houdt!
Eyeliner
Breng jij ook eyeliner op je binnenste wimperrand aan? Dan is het tijd om deze gewoonte gauw overboord te gooien. Het laat je ogen wel mooi uitkomen, maar voor je ogen is het iets minder goed. Door eyeliner of kohlpotlood op het binnenste randje van je ooglid te gebruiken, stel je je ogen namelijk bloot aan bacteriën van buitenaf. De natuurlijke bacteriën in je ogen zijn niet gewend aan deze vreemde indringers van buiten. Om nare infecties en problemen als verstopte talgklieren te voorkomen, is het veel beter om dit randje voortaan clean te houden.