Smeren maar! Het warme en zonnige weer blijft aanhouden, yeah! Grote kans dus dat je vandaag en de komende dagen in je tuin, op je balkon, in het park, op het terras of zelfs op het strand geniet van het zomerse weer. Vergeet je dan niet in te smeren, want een rode, verbrande huid heb je zo. En we weten allemaal dat verbranden in de zon hartstikke schadelijk is. Het doet pijn, je krijgt er rimpels van en het vergroot de kans op huidkanker. Het is heel belangrijk om je huid tegen de zon te beschermen. Voorkomen is beter dan genezen! Met de juiste zonnebrandcrème bescherm je jezelf het beste. Maar hoe vaak moet je smeren? Welke factor pak je? Is die van vorig jaar nog wel goed?
Je hoort altijd een hoop verschillende dingen over één van de belangrijkste verzorgingsproducten, maar wat is nu waar? Wat weet jij eigenlijk over zonnebrandcrème, je huid en verbranden? Verstandig zonnen is niet eenvoudig en daarom heb ik een aantal feitjes over zonnebrand voor je verzameld en op een rijtje gezet. Zo kun jij als zonneaanbidder de volgende keer veilig kunt zonnen! Wist jij dit al over zonnebrandcrème?
Feitje 1: Een goede voorbereiding is het halve werk
Jezelf insmeren met zonnebrandcrème in de brandende zon op het moment dat je jezelf op je badhanddoek geïnstalleerd hebt is geen goed idee. Je huid is dan al blootgesteld aan de UV-stralen zonder bescherming! Smeer jezelf altijd minimaal een half uur voordat je de zon ingaat helemaal in, dan kan de crème lekker intrekken en weet je zeker dat je veilig zont. Let er wel goed op dat je zonnebrand zowel tegen UVA- als tegen UVB-stralen beschermt. UVA is vooral verantwoordelijk voor het verouderende effect van de zon, UVB laat je huid verbranden. Beide soorten ultraviolette straling vergroten het risico op huidkanker. Als je je insmeert met zonnebrandcrème wordt je nog steeds bruin. Het gaat alleen wat geleidelijker, omdat je niet verbrand. Dus gewoon goed smeren!
Feitje 2: SPF factor
Smeer je altijd in met een voldoende hoge SPF factoor die voor jouw huid geschikt is. Heb je een lichte huid? Smeer je dan minimaal met factor 30 in. Hierdoor verklein je de kans op huidkanker en vroegtijdige huidveroudering. Het verschil tussen factor 30 en 50 is niet zo heel groot. Factor 30 beschermt al voor 95% tegen de zon. Belangrijker dan de factor is of je wel écht goed smeert. In feite smeer je eigenlijk nooit de juiste hoeveelheid. Het is belangrijk dat je het product dik genoeg op de huid aanbrengt. Maar wat is dik genoeg? De richtlijn van de EU is 30ml voor je lichaam per smeerbeurt. Een standaard fles van 200ml is dus goed voor ongeveer 7 smeerbeurten. Lekker smeren dus, wees niet zuinig! Verbrand je heel snel? Dan is het zeker geen overbodige lux om je met factor 50 in te smeren.
Feitje 3: Houdbaarheidsdatum zonnebrand
Zonnebrandcrèmes hebben een houdbaarheidsdatum en dat is niet voor niets. Vaak kun je de zonnebescherming ongeveer een jaar gebruiken. Als hij over de datum is, beschermd de crème minder goed of zelfs helemaal niet meer. Dat flesje van drie jaar geleden mag je dus echt weggooien. De werking ervan is namelijk sterk verminder en je kunt er niet meer zeker van de beschermende factor zijn. Koop liever ieder jaar een nieuwe flacon, dan weet je zeker dat je goed zit.
Feitje 4: Leg je fles zonnebrandcrème niet in de zon
Één van de dingen die je niet moet doen is je zonnebrandcrème in de felle zon laten liggen. Probeer het flesje altijd in de schaduw of in je tas te bewaren, anders zal de crème snel verouderen en daardoor minder werkzaam worden. Door ‘m goed op te bergen blijft de zonnebescherming zo lang mogelijk goed.
Feitje 5: Het merk zonnebrand zegt niet over de werking
Alle zonnebrandcrème moet een bepaalde voorwaarden voldoen. Dus een factor 30 van het ene merk moet een net zo goede bescherming bieden als een factor 30 van het andere merk. Het verschil zit ‘m vaak in alle extraatjes die een duurder merk biedt zoals geur, textuur en hydratatie.
Feitje 6: Één keer smeren is niet voldoende
Met jezelf één keer insmeren voordat je de zon ingaat ben je er nog niet. We smeren eigenlijk nooit genoeg. Bovendien doen de stoffen in zonnebrand er minimaal een half over om goed in te trekken voor een optimale bescherming. Afhankelijk van de zonkracht, je huidtype en de SPF factor die je gebruikt, moet er minstens elke 2 à 3 uren opnieuw gesmeerd worden. Transpireer je veel ben je het water in geweest of in aanraking met zand geweest? Smeer dan vaker. Herhaling, herhaling, herhaling.
Feitje 7: Ook met waterproofcrème moet je blijven smeren
Wanneer je een zonnebrandcrème hebt die waterproof of waterresistant is, beschermt deze ook in het water. Althans het is beter bestand tegen water. Dit betekent niet dat het ook helemaal goed blijft zitten tijdens het zwemmen. Een waterproof zonnebrandcrème heeft dus dezelfde aanpak nodig als andere zonnebrand. Nadat je het water in bent geweest, moet je dus gewoon weer smeren.
Feitje 8: Elke huid heeft bescherming nodig
Hoewel mensen met een lichte huid sneller verbranden dan mensen met een donkere huid, moet iedereen zich goed insmeren om zich te beschermen tegen de zon. Ook als je een getinte of donkere huid hebt of al lekker zongebruind bent. Je huid is wel beter beschermd tegen verbranding als je iets bruiner bent, maar ook dan blijft de zon schadelijk voor je huid. Daarnaast is een getinte of donkere huid gevoelig voor het ontstaan van pigmentvlekken en die wil je natuurlijk niet.
Feitje 9: Ook in de schaduw moet je smeren
Ook als het bewolkt is of je als je de hele dag onder een parasol ligt, moet je je insmeren. Je huid is dan nog steeds vatbaar voor alle schadelijke invloeden van de zon. UV-straling gaat namelijk overal doorheen. Wolken laten ongeveer 80% van de UV-straling door, wat betekent dat het gewoon schadelijk kan zijn voor je huid en je ook op een bewolkte dag kunt verbranden. Smeer je dus ook in de schaduw in en gebruik zonnebrandcrème als de zon niet schijnt. Gebruik daarom dagelijks zonnebescherming, onder bijvoorbeeld je make-up. Niet alleen om verbranding tegen te gaan, maar ook om het risico op huidkanker te verkleinen en rimpels te voorkomen.
Feitje 10: Vitamine D is goed voor je
Ja, ja, de zon heeft natuurlijk ook zo zijn goede kanten. Naast dat het heerlijk is om in de zon te liggen en een gezonde kleur te krijgen, zorgt de zon ook voor aanmaak van vitamine D. Van alle vitamine D die we aanmaken, is maar liefst 85 % afkomstig van de zon. Zonlicht hebben we dan ook hard nodig. Als je met mate geniet van de zon, heb je er zelfs baat bij. Door dagelijks niet langer dan 15 – 30 minuten onbeschermd in de zon te verblijven, kan het juist heel positief zijn. Hiermee houd je je vitamine D gehalte goed op peil. Ben je van plan langer van de zon te genieten, zorg dan voor een optimale bescherming met zonnebrandcrème.
Het kan dus niet vaak genoeg gezegd worden, maar een goede bescherming is absoluut de key.