Je zou denken dat de lente en het vooruitzicht op de zomer vrolijk moeten stemmen, maar dat is niet altijd zo. Voorjaarsvermoeidheid komt vaker voor dan je denkt. De seizoensovergang van de winter naar de lente kan een lentedipje veroorzaken. Raar maar waar. De lente kan somber maken en vermoeidheid veroorzaken. Het lentezonnetje heeft niet altijd de kracht om iedereen uit zijn schulp te doen kruipen en vrolijk te stemmen. Gelukkig valt er wel iets tegen te doen. Heb je een tekort aan energie, wil je veel slapen en heb je vooral trek in koolhydraten? Dan is de kans groot dat ook jij last hebt van een voorjaarsvermoeidheid. Met deze tips pak je deze “lenteslaperigheid” aan!

Oorzaak

Hoe ontstaat verjaarsvermoeidheid? In tegenstelling tot in de zomer, is je lichaam in de winter altijd in beweging. Hierdoor voel je goed en energiek. Je lichaam gaat in de winter eerder op een rust stand. Tenzij je regelmatig sport, minimaal 30 minuten per dag. Als je dan ook nog weinig vitamines binnenkrijgt, ben je een makkelijk slachtoffer voor de voorjaarsvermoeidheid.

Ga naar buiten

Ook al kan het in april nog best fris zijn, probeer zoveel mogelijk de buitenlucht op te zoeken en zorg ervoor dat je voldoende daglicht krijgt. Ga naar buiten, ook al is het maar 15 minuten per dag. Je neus in de frisse lucht doet echt wonderen! Het daglicht maakt je Vrouw sporten - voorjaarsvermoeidheidenergiek en gelukkig. Het zonlicht activeert de aanmaak van vitamine D via je huid, deze vitamine ondersteunt o.a. een goed humeur!

Beweging

Ga dus lekker naar buiten en kom in beweging. Bewegen is zo’n beetje een remedie voor alles. Je bloedsomloop komt lekker op gang en je maakt onder andere het gelukshormoon dopamine aan, waar je blij van wordt. Door weer te beginnen met sporten ga jij de lente goed tegemoet! Beweging maakt je niet alleen een stuk fitter, het zorgt er op den duur ook voor dat je er meer energie van krijgt. Probeer minstens 30 minuten per dag te bewegen. Maak er daarnaast een sport van overal extra beweging in te zien, je zult je er al snel prettiger bij voelen. Dus trek je hardloopschoenen aan, of ga lekker fietsen, wandelen of skaten.

Matig alcohol gebruik

Matig je alcohol gebruik, je lichaam wordt er namelijk niet bepaald fitter van. Het geeft je wellicht even een ontspannen gevoel, maar het kost je daarna meer energie dan dat het je geeft. Zeker als jouw lichaam worstelt met de seizoenswisselingen. Alcoholhoudende dranken creëren vermoeidheid.

Gezonde voeding

Het kan ook helpen om in deze periode extra op je voeding te letten en te zorgen dat je gezond eet. Als je een dip hebt of je suf voelt, kies dan voor voedsel dat jouw humeur een boost geeft! Eet voldoende fruit en Gezond eten - voorjaarsvermoeidheidgroente en slik daarnaast ook extra vitaminepillen. Probeer bijvoorbeeld zoveel mogelijk groene bladgroente te eten. Er zit veel zink en vitamines uit de B groep in deze bladgroente. Ook het fruit dat nu uit het seizoen komt bevat voldoende vitamine C en antioxidanten om je immuunsysteem een boost te geven. Daarnaast zorgen ook kurkuma, foliumzuur, saffraan, citrusvruchten, kokos, gember, groene thee en vis voor een oppepper. Maak hier dus gebruik van tijdens het bereiden van je maaltijden.

Drink voldoende water!

Drink in het voorjaar en de zomer ook meer water dan in de winter. In de lente en zomer verbruik je meer energie en het verloren vocht moet ook weer worden aangevuld. Water drinken zuivert je lichaam. Je lichaam heeft minimaal 2 liter water per dag nodig. Verder zijn versgeperste fruitsappen ook goed voor je!

Recept

Een smoothie om er weer even tegen aan te kunnen, kan iedereen wel goed gebruiken! Doe een handjevol spinazie, 1 stengel selderij, 1 appel (geschild en in stukken gesneden), 1 stronkje broccoli, stukje gember van ca. 1 cm en 50 à 100 ml amandel- of kokosmelk in de blender. Om het wat rijker te maken aan eiwitten kan je er een eetlepel kwark aan toevoegen. Dit recept is erg makkelijk om te maken én is in een handomdraai klaar.

Succes!